středa 1. května 2013

Byl pozdní večer – první máj

Co takhle dát si lososový tatarák?


Stalo se už zvykem, že na prvního máje muž líbá svou drahou polovičku pod rozkvetlým stromem. Sice se všichni neshodnou, jestli to má být pod třešní, či jabloní, ale jedno je jasné. Podle tradice totiž takové políbení ženě zaručí, že příští rok neuschne. Tento rituál není příliš starý a odborníci říkají, že nebude starší než sto let a pravděpodobně vznikl v městském prostředí, protože o tomto zvyku není žádná zmínka lidové kultuře.

Díky této tradici a také díky Karlu Hynku Máchovi je u nás 1.máj vnímán jako svátek zamilovaných. Tak proč ho neoslavit i dobrým jídlem. Udělejte si chvilku pro své milé, otevřete láhev dobrého vína a naservírujte si k tomu třeba lososový tatarák.

Co budete potřebovat:

500g filé z lososa, vykostěné a zbavené kůže
kopr
lžíce citrónové šťávy
lžíce kvalitního olivového oleje
2 šalotky najemno nasekané
lžička dijonské hořčice
lžička hrubozrnné hořčice
čerstvě namletá mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř

Postup:

Maso z lososa nasekáme najemno, přidáme olivový olej a promícháme. Chvilku necháme odpočinout a přimícháme zbytek ingrediencí. Podáváme s nasucho opeřeným toastovým chlebem

Tip: příště se těšte na povídání o tataráku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!